Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η εταιρεία   |  Νέα  |  Επικοινωνία

Πρόγραμμα Εξοικονομώ

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, που διαδέχεται το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” και το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, παρέχει επιχορηγήσεις έως και 80% για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο ¨Εξοικονομώ”(6).

Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκε για υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις προηγούμενες πέντε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που υλοποιήθηκαν την περασμένη δεκαετία.

Υποβλήθηκαν 87.578 αιτήσεις, οι 40.145 κατατάσσονται ως “καταρχήν επιλέξιμες” και οι 47.433 ως επιλαχούσες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν τα σπίτια, τα οποία εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους του “Εξοικονομώ” οι κατοικίες που εντάσσονταν στην χαμηλότερη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Η και μετά αναβαθμίστηκαν στην υψηλότερη (Α+), περιόρισαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 87-95%. Κτίρια κατοικιών που ήταν στην ενεργειακή κατηγορία Δ και αναβαθμίστηκαν στην κατηγορία Β πέτυχαν μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 50%.

Το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον περιορισμό του κόστους ενέργειας και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως κύριο σκοπό την έξυπνη διαχείριση και την εξοικονόμηση ενέργειας, σε αντίθεση με το προηγούμενο ¨Εξοικονομώ κατ’ οίκον” εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης κ.λπ., το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου, υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού, απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης και αναβάθμιση του ανελκυστήρα. Το πρόγραμμα καλύπτει παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες και κοινόχρηστους χώρους.

Εκτός από την εξοικονόμηση δαπανών για ενέργεια, η αναβάθμιση ενός σπιτιού συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αξίας του και αποτελεί, ιδίως σε μία εποχή όπου το υψηλό ενεργειακό κόστος ήρθε για να μείνει, την πιο σύντομη οδό για την αύξηση του ενοικίου ή της τιμής πώλησης.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων/συστημάτων σκίασης/ αερισμού.
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (smart home, αναβάθμιση φωτισμού)

“Δεύτερη ευκαιρία” σε χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το “Εξοικονομώ”.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για πολυκατοικίες είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου 2022. Η συμμετοχή όλων των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας στο πρόγραμμα επιβραβεύεται με επιπλέον επιδότηση 10%.

Η πολυετή εμπειρία μας και οι γνώσεις μας στα υλικά που αφορούν το πρόγραμμα, σας εγγυώνται ένα άριστο και άμεσο αποτέλεσμα με τα ποιοτικότερα προϊόντα της αγοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για μια ολοκληρωμένη λύση.